Следвайте Гласове в ТелеграмПремиерът на Ирак Мохамед Шиа Ал Судани обяви,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПремиерът на Ирак Мохамед Шиа Ал Судани обяви,
Коментари Харесай

Ирак гони американските войски заради нарушаване на суверенитета на страната

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Премиерът на Ирак Мохамед Шиа Ал Судани разгласи, че ще стартира процедура за изпъждане на интернационалните съдружни сили от страната, откакто американски въздушен удар умъртви почитан пълководец на милиция в Багдад.

Въздушното нахлуване удари в четвъртък щаба на Силите за национална готовност, финансирана от иракската страна организация, формирана от десетки въоръжени фракции. Най-малко двама души бяха убити, измежду които Мущак Талеб ал Саиди, водач на „ Харакат Хизбула ал Нуджаба “, която Вашингтон дефинира като „ терористична група “ и твърди, че е подкрепяна от Иран.

„ Силите за национална готовност съставляват публично наличие, обвързвано с страната, подчинено на нея, и неразделна част от нашите въоръжени сили “, написа иракският министър председател в обществената мрежа X/Twitter. – „ Осъждаме офанзивите, ориентирани против нашите сили за сигурност, които надвишават духа и буквата на мандата, който сътвори интернационалната коалиция “.

Прессекретарят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър отбрани удара на 4 януари като „ нужен, симетричен акт “ на фона на вълната от офанзиви против американски военни бази в района.

Пентагонът упорства, че войските му са в Багдад по покана на локалните управляващи, с цел да оказват помощ в битката с „ Ислямска страна “. 2500-те бойци, които са в богатата на нефт страна от години, са свободни да работят при „ самоотбрана “, съгласно Вашингтон.

Багдад твърди, че е пристигнало времето да се преразгледат изискванията на тази покана, като Ал Судани даде обещание да „ стартира разговора посредством двустранната комисия, която беше образувана, с цел да дефинира договореностите за края на това наличие “.

„ Потвърждаваме кардиналната си позиция за преустановяване на съществуването на интернационалната коалиция, откакто оправданията за нейното битие са завършили “, сподели той и добави, че Багдад се стреми да възвърне цялостния „ народен суверенитет над земята, небето и водите на Ирак “.

Американските военни бази в Ирак, както и в прилежаща Сирия, в регионите с петролни кладенци, са били подложени на удари с дронове и ракети повече от 110 пъти от октомври насам. Ударите започнаха поради бомбардировките на Израел в Газа и поддръжката на Съединени американски щати за Израел против палестинците. Вашингтон упрекна Техеран, че поддържа офанзивите по американските бази в Ирак и разгласи, че си резервира правото да отговори, както сметне за добре.

„ Многократно сме подчертавали, че при положение на нарушаване от страна на която и да е иракска партия или в случай че иракското законодателство бъде нарушено, иракското държавно управление е единствената страна, която има право да наблюдава основателността на тези нарушавания “, сподели иракският министър председател. Той упрекна Вашингтон в рутинно нарушение на суверенитета на Ирак, припомняйки различен „ непоносим акт “, осъществен от Съединени американски щати преди четири години.

Иранският пълководец Касим Сюлеймани беше погубен в Ирак при америкнски удар с дрон, позволен от някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Багдад на 3 януари 2020 година Вашингтон твърдеше тогава, че Сюлеймани е възнамерявал „ идно “ нахлуване против американските сили. На четвъртата годишнина от гибелта му две детонации раздрусаха мемориал в памет на Сюлеймани в Иран, убивайки 95 души и ранявайки 211. „ Ислямска страна “ пое отговорност за атентата, а Вашингтон отхвърли да има връзка с бомбените атентати.

Съединени американски щати разполагат с 900 военнослужещи в Сирия и 2500 в Ирак в границите на задача, за която споделят, че има за цел да поучава и подкрепя локалните сили, които се пробват да предотвратят възраждането на терористичната формация " Ислямска страна ". През 2014 година групировката завзе огромни елементи от двете страни, преди да бъде разгромена.

Проиранските милиции в Ирак и Сирия се опълчват на акцията на Израел в линията Газа и считат, че Съединени американски щати са отчасти виновни за това.

Судани има стеснен надзор върху някои свързани с Иран локални фракции, от чиято поддръжка се нуждаеше, с цел да завоюва властта преди година, и които в този момент образуват мощен блок в неговата ръководеща коалиция.

Източници: obektivno.bg, fakti.bg

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР